Connected blijven in tijden van social distancing

Iedereen die werkzaam is in de zakelijke dienstverlening zal precies begrijpen wat ik bedoel.

Gezellig een kop koffie drinken met die ene top kandidaat of met een zakelijke relatie op kantoor of in de plaatselijke lunchroom. Het is iets wat voor velen van ons in de zakelijke dienstverlening vaak een dagelijkse bezigheid was, maar toen kwam daar het coronavirus. Sinds half maart 2020 zijn de termen “thuiswerken” en “social distancing” een belangrijke rol gaan spelen in mijn baan als recruiter. Een van mijn sterkste middelen als recruiter om een kandidaat te winnen voor onze organisatie en onze opdrachtgevers zijn opeens een flink stuk beperkt. Namelijk: persoonlijk contact. Ik als eeuwige optimist laat mij natuurlijk niet uit het veld slaan en heb mijn eigen manier gevonden om zoveel mogelijk hetzelfde effect te bereiken als een persoonlijk of face-to-face gesprek. Ik deel graag met je wat ik precies doe in de tijden van het coronavirus.

 

Wat is het nut van contact houden met je zakelijke relaties?

Iedereen die werkzaam is in de zakelijke dienstverlening heeft waarschijnlijk al eens ervaren hoe waardevol het is om goed contact te houden met je zakelijke relaties. Goed contact zorgt er bijvoorbeeld voor dat je op de hoogte bent wat er op dat moment speelt bij je relatie en dat zij (weer) sneller de samenwerking met jou of jouw organisatie zullen opzoeken.

 

Wat kun jij doen om (meer) connected te zijn met je zakelijke relaties?

Ik kan je alvast verklappen dat ik geen tovenaar ben die een of ander wondermiddel heeft bedacht om op magische wijze kandidaten aan ons te binden. Alles wat ik nu (extra) doe om contact te houden en verbonden te blijven draait om “effort”. Ik krijg zelf vaak genoeg reacties dat het gewaardeerd word dat ik de tijd neem om naar iemand te luisteren, mij in hun schoenen verplaats of ze zo goed op de hoogte breng van de stand van zaken. De tevredenheid die hieruit voortkomt, is voor mij dan ook één van de dingen die mij energie geeft in mijn werk.

 

Zorg ervoor dat je elkaar in ieder geval een keer (digitaal) hebt gezien

Normaal gesproken plan je natuurlijk een of meerdere face-to-face kennismakingsgesprek(en) in, maar in de huidige 1,5 meter samenleving wordt dat natuurlijk lastig. Toch is het belangrijk om elkaar even gezien te hebben. Met een persoonlijk gesprek kun jij je juist onderscheiden van alle andere personen die bijvoorbeeld alleen via mail of een telefoontje contact proberen te leggen. Of dat dan toch face-to face is (met de coronamaatregelen in acht genomen natuurlijk) of dat het digitaal via een videochat is verschild per persoon en organisatie.

 

Verhoog het aantal contactmomenten

Al lijkt de reden dat je contact opneemt nog zo onzinnig, hoe vaker je in beeld bent hoe beter je in iemands geheugen blijft hangen en als al die contactmomenten ook nog eens als prettig worden ervaren dan is het al helemaal een win-winsituatie. Heb je bijvoorbeeld afgesproken om weer contact op te nemen zodra je antwoord hebt op een vraag of zodra je terugkoppeling hebt ontvangen, maar heb je nog geen nieuws? Neem dan toch even contact op om dat te laten weten. Je relatie zal het zeker waarderen, zo weten ze dat je het niet vergeten bent en je nog steeds voor hem of haar bezig bent.

 

Steek meer aandacht in een contactmoment

Meer aandacht besteden aan je contactmomenten hangt eigenlijk ook samen met de eerdergenoemde punten. Dit kun je toepassen in gesprekken, maar bijvoorbeeld ook in het geven van een update. Kom terug op zaken die eerder besproken of aangegeven zijn in het contact met je relatie. Zo laat je je relatie zien dat je geluisterd hebt naar wat er tegen je gezegd is. Meer aandacht besteden zit ‘m ook in het ervoor kiezen om een keer iets niet via de mail te doen, maar toch nog een keertje extra de telefoon op te pakken. Dit is ook weer een mooie gelegenheid om te polsen hoe je relatie er op dat moment in staat en of je nog iets voor hem of haar kunt betekenen. Neemt iemand niet op dan kun je natuurlijk altijd nog mailen. Of doe eens gek en stuur een leuke persoonlijke video of spraakmemo!

Kom je afspraken na

Mijn laatste punt lijkt vanzelfsprekend en dat is op zich ook zo, maar ik vind het toch te belangrijk om het niet te toch benoemen. Wat ik vooral met dit punt bedoel is het nakomen van alle afspraken en toezeggingen die je doet. Spreek je af om uiterlijk over 3 dagen contact op te nemen om de stand van zaken te bespreken? Kom die belofte dan ook na. Heb je een belafspraak gemaakt op een bepaald tijdstip? Kom die afspraak dan ook na. Loopt je afspraak uit. Laat het dan even weten. En kijk eens aan. Zo heb je voor je het weet een contactmoment extra erbij.

Connected blijven in tijden van social distancing heeft dus in principe met name te maken de hoeveelheid moeite en tijd die je stopt in je communicatie richting je zakelijke relatie. Juist in deze onwerkelijke tijden kun je jezelf hier erg mee onderscheiden van de rest.

Wil jij eens ervaren hoe ik connected met je blijf in tijden van social distancing? Neem gerust eens een contact op of kijk bij onze vacatures, solliciteer en wie weet spreken wij elkaar snel!

#staysafe #stayconnected
Meepraten over dit onderwerp?

Source Select gebruikt cookies om jouw website ervaring beter te maken.
Cookie policy Beperkt gebruik van de website