Blog: Sollicitatiegesprek voorbereiden

Je zat al 3 dagen met zwetende handjes op de bank maar je hebt het verlossende telefoontje gehad en positief nieuws gekregen: Je mag op sollicitatiegesprek voor die ene gave functie! Wat nu? Je hebt nog 3 dagen om te zorgen dat je goed voorbereid bent en gewoon die baan binnen sleept. Hoe ga je dit voorbereiden?

Elke kandidaat is anders, de een heeft veel ervaring met sollicitaties, de andere zit al jaren bij dezelfde werkgever en heeft er minder kaas van gegeten. Wij als recruitment bureau hebben dagelijks veel kandidaten die op gesprek gaan bij onze opdrachtgevers en hebben veel ervaring met dit soort gesprekken. We vragen altijd gedetailleerd aan opdrachtgever en kandidaat hoe de gesprekken gegaan zijn of zitten er zelf bij. Deze ervaring kunnen wij weer gebruiken om toekomstige kandidaten voor te bereiden.

Voor elke gesprek plannen wij een half uur in met de kandidaat om deze eens goed aan de tand te voelen mbt hun voorbereiding. De een vindt het fijn, de andere wat minder. Je weet maar nooit of er iets uit de voorbereiding aan bod komt in het gesprek waar jij dan op al geanticipeerd hebt en zo toch die leuke baan in de wacht sleept.

Hieronder een aantal tips om je gesprek voor te bereiden. Deze tips natuurlijk naast het standaard verhaal van: Kom op tijd, trek nette kleding aan en vergeet je deo niet :).

  1. Een open deur, maar lees je in op het bedrijf. Wij vragen onze kandidaten in de voorbereiding voor het gesprek: Wat weet je over dit bedrijf?

Vaak volgt een korte omschrijving van wat ze doen, grootte bedrijf, misschien hoelang het al bestaat. Dit is NIET genoeg. Waar zijn ze mee bezig? Wat zijn hun plannen voor toekomst? Youtube, twitter, nieuwspagina’s, blogs, probeer zo veel mogelijk informatie bij elkaar te krijgen zodat jij super geïnteresseerd overkomt!

Solliciteer je via een recruitmentbureau dan kan je natuurlijk ook al veel informatie vragen aan de recruiter/accountmanager.

Zorg ook dat je de vraag: -Waarom wil je hier werken?- kan beantwoorden. Ik had een keer iemand die:- Brood op de plank- op deze vraag antwoordde. Je kan wel raden wie die baan niet kreeg. Als je via een recruitment bureau bent benaderd, geef dan ook niet het antwoord: Ik zit hier want ik werd benaderd door *naam recruitmentbureau*. 

Zoek van te voren jouw gesprekspartners op op linkedin, misschien heb je wel iets met elkaar gemeen. Sportclub, opleiding, gemeenschappelijke interesses/connecties?

2. Voer een gesprek! Veel mensen zien het als een interview maar het is niet 1 richtingsverkeer. Jij bent daar ook om erachter te komen of jij daar wel wilt werken. 

Bereid een aantal vragen voor die je kan stellen in het gesprek. Uiteraard geen vragen stellen die al in de vacaturetekst staan, want dan lijkt het of je niet goed bent voorbereid. Vragen zoals: Hoe ziet een dag er uit binnen deze functie, hoe ziet het team eruit, wat is de bedrijfscultuur/sfeer binnen het team, wat zijn de mogelijkheden tot verder ontwikkelen? Maar ook vragen over hun plannen voor de toekomst zijn goed.

Zaken zoals: Mag ik maandagmiddag eerder naar huis want ik moet op de hond passen? Wat voor lease auto krijg ik? Hoeveel bonus krijg ik? en andere praktische zaken zoals secundaire arbeidsvoorwaarden kan je beter voor een later moment bewaren, tenzij ze een dealbreaker zijn voor je natuurlijk.

Nog een tip, schrijf de vragen op, want believe us, grote kans dat je ze echt niet meer weet als je midden in het gesprek zit!

3. Positief/ enthousiasme. Enthousiasme in een sollicitatiegesprek is belangrijk. Ze moeten het jou zien doen. Bij junior functies is dit zelfs 70-80% van het gesprek.

Als je solliciteert maar eigenlijk nog wel een leuke baan hebt en meer om je heen aan het kijken bent, laat dan wel zien dat je het graag wil. Te makkelijk hier over denken kan voor het bedrijf overkomen alsof je niet serieus bent. 

Daarnaast: Houdt het gesprek altijd positief. Soms krijgen wij als recruiter een hele waslijst met punten over de huidige werkgever, en soms die werkgever daarvoor, en die daarvoor en waarom het allemaal niet leuk was. Dit zet niet echt een positief beeld van je neer! Natuurlijk kan je bepaalde zaken aanstippen, als je huidige werkgever perfect was, dan zat je natuurlijk sowieso niet in een sollicitatiegesprek. Maar houdt het een beetje neutraal, dat je baas een eikel is die elke morgen van zijn leven met het verkeerde been uit bed stapt, hoeven ze niet te weten.

4. Weer een open deur maar toch erg belangrijk! Zorg dat je zwakke/sterke punten vraag goed kan beantwoorden. Vaak vragen wij onze kandidaten alvorens een gesprek: Noem 2-3 zwakke punten van jezelf. Deze vraag komt namelijk vaak terug in een gesprek. De sterke punten zijn meestal niet zo’n probleem. Maar bij zwakke punten krijgen wij vaak een standaard op internet opgezocht antwoord zoals: perfectionistisch :). Wij weten ook wel dat dat het eerste woord is wat boven komt drijven als je googelttop zwakke punten hoor! Bedenk even iets originelers. 

Solliciteer je via een recruitmentbureau, pols dan even jouw zwakke punten met de Recruiter! Kan je niks bedenken, kan je dit ook samen met de recruiter doen. Ook belangrijk: Zorg dat je concrete voorbeelden erbij bedenkt.

5. Denk terug aan eerdere sollicitatiegesprekken, ben je wel eens afgewezen? Waren er vragen die je toen niet kon beantwoorden of die je moeilijk vond? En hoe reageer je in een gesprek als je iets niet snapt of niet weet? Wij geven als tip altijd mee, als je iets niet snapt vraag door. Als je het antwoord niet weet, of je hebt ergens geen kennis van kan je dat het beste gewoon eerlijk zeggen. Nee/ ik weet het niet is een beter antwoord dan een heel verhaal waarmee je om de brij heen draait en eigenlijk geen antwoord geeft. Dat vinden wij recruiters namelijk best irritant, als je maar iets gaat vertellen wat niet het antwoord is op de vraag om te verbloemen dat je het niet weet en dit hebben wij ook gewoon door.

Als je ergens geen ervaring mee hebt, kan je altijd natuurlijk zeggen: Kan ik nog niet maar zou ik graag hier willen leren.

En als laatste wees jezelf! Uiteraard kan ik hier een heel boek vol schrijven met tips, maar dit zijn wel de meeste belangrijke. Ga jij binnenkort op sollicitatiegesprek? Lees de tips door, ik hoop dat je er wat aan hebt, succes en ik hoop dat je de baan krijgt!
Meepraten over dit onderwerp?

Source Select gebruikt cookies om jouw website ervaring beter te maken.
Cookie policy Beperkt gebruik van de website