Veranderingen in communicatie met de komst van Social media

Met de komst van social media is onze communicatie als recruiter met kandidaten enorm veranderd de afgelopen jaren. Er komen steeds meer nieuwe middelen bij om makkelijker te solliciteren als kandidaat. Voor recruiters geldt hetzelfde: Er komen steeds meer middelen om kandidaten makkelijker te benaderen. Als ik met een kandidaat aan het whatsappen ben over de datum van zijn gesprek bij onze klant bijvoorbeeld, denk ik vaak terug aan hoe dat ging toen ik vroeger zelf solliciteerde.

Vroeger toen ik zelf solliciteerde deed ik er uren over een mooie en passende motivatiebrief te schrijven, die ik vervolgens opstuurde. Dan wachtte je een week en kreeg je een telefoontje of mailtje dat je op gesprek mocht komen. Na afloop van dat gesprek kreeg je dan een belletje of mailtje dat je het wel of niet geworden was. Hier bleef het dan ook bij. Het was zakelijk en vrij afstandelijk.

Als ik nu naar mezelf kijk als recruiter in de IT branche is er zoveel veranderd. Zeker met de komst van social media heb je anders contact met (potentiële) kandidaten. Als recruiter bel en mail ik nog steeds veel met mijn kandidaten maar ik benader ze met een Inmail via Linkedin, ik houd ze tussentijds op de hoogte van de status in de chat op Linkedin, als ik iemand niet kan bereiken stuur ik ze een Whatsapp berichtje. Daarna voeg je elkaar toe op Linkedin, want mocht het voor nu op niets uitlopen dan kun je wellicht in de toekomst nog wat voor elkaar betekenen.

Bij Human Source Group hebben we laatst een workshop gevolgd hoe je nog meer een persoonlijke band kunt opbouwen met klanten en kandidaten door middel van video’s. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijke video sturen met een verjaardag of bij een nieuwe baan. Heel voor de hand liggend eigenlijk. Ik vond dit zelf een gave ervaring en hier liggen mogelijkheden om in de toekomst meer mee te doen, al is het nog wel een beetje uit mijn comfort zone.

Communicatie wordt door social media informeler dan vroeger

In mijn mening maakt Social media alles een stuk persoonlijker, voor mij is het daardoor een stuk leuker.

De markt is enorm veranderd ten opzichte van een aantal jaar geleden. Daarnaast is de manier van solliciteren ook veranderd. De tijden dat kandidaten gingen googelen en vervolgens op jouw website terecht kwamen zijn voorbij. Vroeger kwamen er meerdere kandidaten af op een vacature, je stuurde je CV en motivatiebrief op en dan was het afwachten of je in aanmerking kwam. Tegenwoordig is dat wel anders, zeker in de IT markt, je uploadt je CV op monsterboard of zet jezelf beschikbaar op LinkedIn en het is afwachten tot het (net)werk naar je toe komt. 

Als een kandidaat wel zelf solliciteert kan het tegenwoordig via Linkedin of Indeed met één druk op de knop. Als ik zelf een goede kandidaat tegenkom via LinkedIn of Monsterboard en ik kan de desbetreffende persoon niet bereiken via de mail of via de telefoon dan stuur ik meestal een Whatsapp berichtje. Zo krijg ik vaak toch nog reactie. Er zijn enorm veel verschillende kanalen om de kandidaten te bereiken, dit maakt mijn werk een stuk makkelijker!

Ten tijde van Corona is alles nog extra veranderd. 

Anno 2020 gaat het nog een stapje verder: face- to- face gesprekken mogen op het moment niet en we hebben gesprekken via Skype of MS Teams met kandidaten die thuis zijn, zelf zitten we ook thuis. Op de achtergrond hoor je gillende kinderen, laat iemand iets vallen, of springt de hond op je toetsenbord. Echt zakelijk is het niet, maar ik vind het wel leuk, het geeft aan dat we ook allemaal maar mens zijn. Dat geeft toch een ander (positief) beeld van een kandidaat, die je normaal niet zou krijgen. Andersom krijgt de kandidaat dat ook bij jou, geen mooi kantoor en een nette outfit, maar een zingende buurman en een tekening van je kind aan de muur. Het geeft iets persoonlijks…

De slechte connectie, de microfoon die het niet doet, link die niet opent, camera die opeens uit gaat, dat soort dingen zijn minder leuk. Zeker ten tijde van Corona moeten we het op deze manier doen. Maar voor mij werkt Face- to- face toch wel het best! Aan beide kanten zitten voor en nadelen.

Ik ben ook erg benieuwd hoe jullie dit ervaren? Meer via skype? Video? Of zelfs Tiktok sollicitaties? Of toch maar gewoon dat ouderwetse face to face gesprek? Wat denken jullie?
Meepraten over dit onderwerp?

Source Select gebruikt cookies om jouw website ervaring beter te maken.
Cookie policy Beperkt gebruik van de website